Interview in het AD: Accountants in de sport

InterviewADx

DE MEERN Vader Wim (64) en zoon Bas (32) Stolwijk, beiden actief bij voetbalclub De Meern, bundelen de krachten en richten Sportaccountant op. Het bedrijf richt zich op financiële begeleiding van sporters, bedrijven en organisaties in de sportwereld.

Onlangs stonden Bas en Wim Stolwijk op een beurs om hun nieuwe bedrijf te promoten. Er stapte een man op hen af die voorzitter van een tennisvereniging bleek. Of ze hem konden helpen met een crowdfundingsproject? Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Kort daarvoor waren jonge tennistalenten van zijn tennisvereniging afgevallen bij Jong Oranje, maar de preses wilde de tennissers twee jaar de kans geven zichzelf in het buitenland verder te ontwikkelen. Dat kost geld. Bas Stolwijk bood aan een telefoontje te plegen naar een tennisrelatie in Amerika om een rondleiding en gesprek te regelen bij een gerenommeerde tennisacademie in Florida. ,,Belastingaangifte is de basis, maar dankzij ons sportnetwerk kunnen we meer bieden dan enkel financiële begeleiding.”

Vader en zoon Stolwijk, senior runt al ruim dertig jaar zijn eigen accountantskantoor in De Meern en Amstelveen, richtten onlangs Sportaccountant op. Een bedrijf voor sporters, trainers, scouts, bedrijven, verenigingen, sportbonden en zzp’ers op. Het bedrijf in De Meern levert financiële dienstverlening in de breedste zin van het woord, vanzelfsprekend met een sportlink. Onder meer Gert en Rick Kruys, Jan Streuer, Jordy Zuidam, Frans Schuitemaker, Han Berger en Marinus Dijkhuizen meldden zich al. Wim Stolwijk: ,,Los van de belastingaangifte denken we mee met hun toekomst. Rick Kruys is dertig jaar. Voetbal is zijn beroep, maar er komt een keer een einde aan zijn carrière. Wij denken met hem mee voor de periode daarna.”

Stolwijk senior wenst te benadrukken dat zijn zoon en hij geen zaakwaarnemers zijn. Daar blijven ze graag ver bij vandaan. Maar wat is nu eigenlijk de rode draad in de problemen waar sporters mee te maken krijgen? ,,Slechte financiële begeleiding,” antwoordt Wim Stolwijk. ,,Sporters zijn heel professioneel, willen dat in alles uitstralen, maar laten zich niet altijd bijstaan door professionals.” Bas: ,,Daardoor lopen ze financiële risico’s. Of het nu gaat om sporters, verenigingen of organisatoren van sportevenementen; vaak zijn ze onvoldoende op de hoogte welke risico’s ze lopen.”

Voor deze nieuwe uitdaging gaf Bas Stolwijk een zekere baan op als coördinator finance en control bij voetbalbond KNVB. Daar beoordeelde hij in een andere rol de cijfers van betaald voetbalclubs. Hij kent zijn pappenheimers en juichte als ‘projectcontroller WK Brazilië’ wat harder toen Oranje tijdens het WK van 2014 van Mexico won, de kwartfinale haalde en vijf miljoen euro extra kon bijschrijven. ,,Het was best een lastige keuze om die baan op te geven, maar iemand zei tegen mij dat sport in een toekomstige functie vast weer onderdeel van mijn werk wordt.”

Over het idee om het bedrijf op te zetten, spraken ze al eerder. Sport en accountancy, het lijkt hun een mooie combinatie. Wim Stolwijk heeft met zijn 64 lentes niet het eeuwige werkleven. Als ze de stap een keer zouden zetten, dan was het nu een mooi moment. Wim: ,,We hebben allebei een groot netwerk in de sport. Het gaat er om dat mensen vertrouwen in je hebben. Ik denk dat wij elkaar goed kunnen aanvullen en ons netwerk goed kunnen inzetten.”